Komposisjon
Komposisjon betyr å sette sammen elementer til en helhet, og har vært praktisert innen bl.a. bildekunst og arkitektur i flere tusen år. Hvordan mennesker oppfatter en komposisjon er i stor grad basert på biologi og dermed felles for oss alle, og kan beskrives gjennom enkle regler som har blitt utpønsket og konkretisert av generasjoner av kunstnere. Selv om komposisjonsreglene er en integrert del av biologien vår og vi daglig bruker dem bevisst eller ubevisst, er det nyttig å kjenne til de viktigste av dem.
Det gylne snitt
Dette er en av de mest omtalte komposisjonsteknikkene, og trolig en av de eldste. Det gylne snitt er en matematisk utregning av det visuelt mest tilfredsstillende punktet på en gitt linje, basert på en idealisert utforsking av naturen og menneskekroppen. Hvis et punkt deler et linjestykke i to på en slik måte at den minste delen forholder seg til den største på samme måte som den største forholder seg til hele linjestykket, vil forholdstallet mellom dem alltid være 1,6180. I søkeren på et kamera vil det gylne snitt være plassert slik, om lag tre femdeler av lengden fra den ene bildekanten til den andre:
Teorien er at om hovedelementet plasseres i det gylne snitt, vil bildet bli mer balansert og behageligere å se på. Det sies at man regnet seg fram til dette delingsforholdet ved å studere menneskekroppen, for eksempel forholdet mellom lengden fra skulderen til fingertuppene og lengden fra albuen til fingertuppene, eller lengden av beina i forhold til lengden fra kneet til tærne. Dette er en enkel komposisjonsregel som både arkitektur og malerkunst har benyttet seg av i lange tider.
Det gyldne snitt kan plasseres både i stående og liggende flater, og slik vil det finnes flere gylne snitt i et rektangel som kamerasøkeren. Ved å sette sammen alle, vil de danne et rutenett. En forenklet utgave av dette rutenettet har blitt en mye brukt komposisjonsregel innen fotografi; tredelsregelen. Den sier at dersom et bilde deles inn i ni like store firkanter, vil hjørnene av firkanten i midten være de visuelt beste stedene å plassere viktige elementer i bildet. Tilsvarende bør horisonten i et landskapsbilde ligge nær en av de horisontale strekene. For enkelhets skyld kalles tredelsregelen ofte også det gylne snitt, selv om det er en tilsnikelse, og jeg omtaler begge samlet som det gylne snitt lenger ned i teksten.
Det gylne snitt Tredelsregelen
Avosetten i bildet til høyre er plassert i det gylne snitt. I tillegg må det som regel gjøres noen tilpasninger ut fra motivets egenart. Fordi fuglen har blikket og bevegelsen rettet mot høyre, må den i dette tilfellet plasseres i venstre del av bildet for å gi den nok rom foran seg. Ellers ville den stanget i bildekanten. Det ville også vært uheldig å kutte i avosettens speilbilde, derfor et utsnitt med en del høyde. Ringen av småbølger er et annet viktig element som det ikke bør kuttes i. Utover de grunnleggende komposisjonsreglene som følger av det gylne snitt, finnes det med andre ord en hel del regler eller beskrivelser for tilpasning av ulike komposisjonselementer. Disse brukes ofte i kombinasjon med, eller som en del av, det gylne snitt.
Linjeføring
Øyet er mer eller mindre ubevisst på farten hele tiden, og når vi ser på et bilde farer vi raskt over de ulike elementene for å registrere helheten. Blir denne ferden oppstykket og hoppende mellom ulike elementer spredd over bildeflaten, oppfatter vi bildet som urolig og masete. Vi kan imidlertid lure øyet til å vandre over bildeflaten slik vi ønsker det, og dermed skape et balansert uttrykk. Linjeføring er et effektivt virkemiddel, men ikke bare for å skape ro og harmoni. Noen linjer skaper spenning, noen drar betrakteren med inn i bildet, mens andre leder betrakteren ut av bildet.
Vertikale linjer er den komposisjonsmessige motsetningen til horisontale linjer. Slike linjer gir inntrykk av vekst og styrke. Bilder på høykant forsterker følelsen av høyde og styrke, mens liggende format demper den. Vertikale linjer deler også opp bildet, og på samme måte som horisontale linjer kan virkningen av bildet avgjøres av hvor du plasserer dem. På samme måte som med horisontale linjer er det gylne snitt et godt utgangspunkt, men med flere linjer i bildet skal man ikke henge seg helt opp i dette; da må man ofte gjøre en avveiing mellom hvilke linjer som skal veie tyngst i komposisjonen, og legge disse nærmest opp mot det gylne snitt. I bildet fra katedralen i Bayeux er det fjerne og mørke koret med glassmaleriet plassert i det gylne snitt.
Diagonale linjer kan gi inntrykk av dynamikk og bevegelse, og er effektive når det gjelder å lede øyet inn i bildet slik vi ønsker det for å skape en harmonisk komposisjon. Særlig effektivt virker det dersom en diagonal linje har utgangspunkt i et av bildehjørnene. Et nært beslektet komposisjonselement er perspektivlinjer,som er svært effektive til å lede blikket innover i bildet og skape en følelse av dybde og avstand. Slike linjer kan finnes i et elveløp, en sti, trær på rekke og lignende. I den delen av bildet som en perspektivlinje leder øyet, bør det være et interessant eller iøyenfallende bildeelement som øyet kan hvile på. Mangler dette, kan en diagonal linje eller perspektivlinje like gjerne lede blikket ut av bildet som inn i det. Det faller ofte naturlig å plassere et slikt bildeelement i det gylne snitt, men i et bilde med sterk linjeføring er det ofte ikke noe problem om dette ikke følges helt opp.
Landskapsbilder tatt med teleobjektiv virker ofte flate og kjedelige, fordi de trekker perspektivet sammen og dermed gjør det vanskelig å ta i bruk perspektivlinjer. Med vidvinkel blir det motsatt, her kan du få virkelig dybde og spenn i bildet (det som ofte gjør telebilder spennende, er at de gjerne inneholder en levende skapning med et øye som vårt eget blikk umiddelbart trekkes mot. Men dette er mer biologi enn komposisjon...). Bildet under er tatt med vidvinkel, og øyet ledes mot horisonten av linjene i svaberget i forgrunnen, av lyseet i skyene og av de nedtrappende fjellene i bakgrunnen.
S-linjer oppfatter vi som grasiøse og elegante, særlig når de kan plasseres i bildet slik at de samtidig fungerer som perspektivlinjer eller utnytter det gylne snitt. S-linjer fanger øyet og leder blikket effektivt slik at de kan utnyttes for å få oppmerksomheten dit i bildet vi vil ha den, men vi treffer ikke på dem så ofte. S-formen i bildet under begynner i elva nærmest oss, følger elvefaret oppover og mot venstre, rundt den grønnkledde bergnabben og opp fossen - som ellers er plassert i det gylne snitt.
26.2.2011