Fotoutstyr og teknikk

Stoff fra ulike fotokurs jeg har holdt opp gjennom årene har blitt samlet på disse sidene, noe omarbeidet og supplert, og ikke minst oppdatert etter hvert som teknikken har utviklet seg fra filmbasert til digitalt utstyr. De grunnleggende prinsippene om komposisjon og lys er jo fremdeles i stor grad de samme nå som de alltid har vært, og den digitale revolusjonen har i første rekke endret på hjelpemidlene til å ta bildene og bearbeide dem etterpå.

Når det gjelder fotoutstyr, tar jeg utgangspunkt i kameraer med utskiftbar optikk og bildesensorer som kan brukes i mer eller mindre profesjonell sammenheng. I praksis betyr dette digitale speilreflekskameraer og speilløse kameraer basert på optikk og bildesensorer av god kvalitet. Under ett kalles disse gjerne systemkameraer, fordi de er deler av større utstyrssystemer med objektiver og mye annet tilbehør. Det utstyret som er brukt for å ta bildene på disse nettsidene, kan du lese mer om her. Men fotoutstyret er tross alt ikke det viktigste. Den tøffe konkurransen mellom utstyrsfabrikantene betyr at omtrent alt som er på systemkameramarkedet i dag, er mer enn godt nok til å få tatt bilder av det aller meste. Det viktigste er, nå som før, at man må ha kunnskap om motivet og vite hvordan man skal bruke kameraet. I tillegg kan man oppnå mye ved å kjenne til hvordan man får det beste ut av bildene i etterbehandlingen.

Det siste er ikke minst viktig når man først har tatt skrittet over i systemkameraenes verden. Husk at kamerautstyret ditt består av tre hoveddeler fra den dagen du åpner eska og fisker ut ditt første kamera: Kamerahuset, objektivet, og tilgang til et bildebehandlingsprogram. Noen lar det siste bare ligge ubrukt, og går glipp av svært mye...

Lenker til litt av alt dette finner du til høyre, delt i tre hovedtemaer: Først litt om kamerautstyr, optikk og tekniske særegenheter ved utstyret som det er greit å kjenne til; deretter noen artikler knyttet til hvordan man kan gå fram under selve fotograferingen, og til slutt litt om hjelpemidler og teknikker etter at bildet er tatt og fram til det ferdige resultatet er klart. Det siste temaet er det som klarest skiller digital fotografering fra den filmbaserte, og samtidig den som utvikler seg raskest - så raskt at den skaper en hel del hodebry i forhold til de etiske sidene ved bildet som formidler, ikke minst innenfor naturfotograferingen. 

Blir det for mange banale selvfølgeligheter, er andre fotografers bilder og nettsider en god inspirasjon.

 


Hjem                                                                Bildene av teknisk utstyr på disse sidene er gjengitt med tillatelse fra Olympus

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer