Kalibrering av PC-skjermen

Jeg kikket nylig gjennom noen bilder jeg har fått på trykk i det siste, og syntes at de så både mørkere og brunere ut enn det som godt var, og i alle fall betydelig mørkere og brunere enn det var meningen fra min side at de skulle være. Dette var en relativt ubehagelig erfaring, og den banet vei for det brysomme temaet skjermkalibrering, som jeg lenge - bevisst eller ubevisst - har holdt på en armlengdes avstand.

Det hadde vært fint om bildene jeg tar, og til dels bruker tid på å finjustere slik at de skal framstå best mulig, ser akkurat likedan ut også på andre PC-skjermer enn min egen - og ikke minst på trykk. Men jeg har tenkt at det kan da ikke være så stor forskjell på PC-skjermer at dette er noe jeg bør bruke tid og penger på. Og programvare og tilbehør til skikkelig kalibrering av en PC-skjerm har vært relativt kostbart.

Men da det gikk opp for meg at resten av verden kanskje sitter med hevede øyenbryn og ser på bildene mine i mørk, brun utgave og lurer på om jeg har et bildesyn som sist var på moten i renessansen, fant jeg ut at det kanskje var på tide å gjøre noe. Jeg var riktignok ikke moden for å legge ut en liten formue ennå, men i det minste sjekket jeg litt på nettet hva andre gjør, eller har gjort. Det var ikke stort å finne, så i den grad folk i det hele tatt kalibrerer PC-skjermene sin, skriver de ikke mye om det. Men jeg fant (nær sagt som vanlig) et gratisprogram for skjermkalibrering, som jeg lastet ned og prøvde ut. Programmet heter QuickGamma, og fungerer som en rent visuelt basert justering av lysnivået (gamma) på skjermen. De dyre skjermkalibreringsprogrammene bruker en såkalt kalibrator som henges på PC-skjermen. Dersom du er interessert i teorien bak skjermkalibrering, anbefales en titt på sidene til Norman Koren.

Jeg nøyde meg i denne omgang med å installere GuickGamma, og justerte etter beste evne svarte og grå søyler til øyet ble stort og vått. Om det ble nøyaktig nok varr ikke godt å si, men i det minste lærte jeg at skjermens "picture mode" (eller hva det nå måtte hete på andre skjermtyper enn min) bør stilles inn på sRGB. Dette tilsvarer en fargetemperatur på 6500 K, som er det idelle for bilder på en PC-skjerm. Og kanskje er det der hunden har ligget begravet, for skjermen ble da ørlite grann gulere enn jeg har vært vant med.

Etter denne raske og enkle justeringen tok jeg en kikk på bildegalleriet på denne nettsiden. Og jammen dukket det ikke opp en del brunaktige bilder både her og der. Selv om de ikke var på langt nær hverken så mørke eller brune som bildene jeg nettopp hadde sett på trykk, fikk jeg et inntrykk av hvordan bildene mine faktisk har sett ut for andre med bedre kalibrerte skjermer. Ikke bra!

Bildet under til venstre viser et bilde jeg la inn for noen år siden, og til høyre det samme motivet etter at jeg hadde bearbeidet det på ny etter fargekorrigering av skjermen med QuickGamma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det nye bildet er en god del lysere, og vesentlig klarere i fargene (sjekk særlig blåfargene). Selv om noe av endringen strengt tatt også kan skyldes en endring i mitt eget bildesyn når det gjelder lys og farger, er forskjellen såpass stor at en vesentlig del av den må skyldes skjermkalibreringen. Jeg mente med andre ord at bildet skulle se ut som til høyre, og slik så det også (mer eller mindre) ut på min egen skjerm. Men fordi PC-skjermen min ikke var innstilt etter gjeldende standard (gamma 2,2 og 6500 K) så bildet ut som til venstre på andre skjermer enn min egen...

Så vær oppmerksom på problemet - bildene dine kan se helt annerledes ut for andre enn de gjør på din egen PC!

Etterskrift

Noen år etter at dette var skrevet, fikk jeg en såpass stor bestilling på fargeforstørrelser i stort format at jeg ikke kunne leve i uvissa lenger, og gikk til innkjøp av en X-rite colormunki skjermkalibrator for å være sikker på at fargene ble slik det var meningen at de skulle være. Dette er en relativt enkel liten sak med god omtale i ulike tester, med en pris på like over 1400 kroner. Du kan lese en ganske detaljert test av kalibratoren på northlight images her, og et lite søk på nettet vil gi flere tester av både denne og andre PC-skjermkalibratorer (hovedkonkurrenten er nok Datacolor Spyder, men X-rite ser ut til å jevnt over få bedre vurderinger i samme prisklasser).

Det kanskje mest interessante i denne sammenhengen er likevel at da jeg hadde kjørt gjennom den første skjermkalibreringen med den nyinnkjøpte colormunkien, viste det seg at skjermen min faktisk var ganske godt kalibrert allerede. Så QuickGamma er tydeligvis ikke så dum, bare du går nøye til verks og bruker litt tid. Men så er det den lille ulempen da, at du rett og slett ikke kan vite med sikkerhet om du faktisk har vært nøyaktig nok. Og dersom det betyr noe for deg, er det trolig like greit først som sist å bare skaffe en kalibrator...

 

Tilbake

5.1.2012 + oppdatering

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer