Med eller uten anti-alias filter: Gamle objektiver blir (nesten) som nye

Overgangen fra film til digitale bilder medførte også en overgang til nye objektivserier, tilpasset de mange nye elektriske overføringene mellom objektiv og kamera, nyutviklede autofokusmotorer og dels også optiske tilpasninger til bildebrikkeformater ulike det gamle filmformatet. Resultatet ble at mange av de gamle objektivene ble lagt til side og aldri brukt igjen. Men det er ingen grunn til at de skal ligge og støve ned.

Noen kameramerker fikk helt nye fatninger på objektivene, men med tiden er det vel laget adaptere som kan bukes til å feste nesten alle slags objektiver på det meste av kamerahus. Noen slike kombinasjoner betyr at objektivet må brukes helt manuelt, mens andre fortsatt gir mulighet for eksponeringsautomatikk. Olympuskameraer hører til den siste kategorien; noe som betyr at med gamle "ikke-digitale" Zuiko-objektiver stiller kamerahuset inn riktig lukkertid basert på hvor mye lys objektivet slipper inn (når det gjelder Nikon og Canon fungerer derimot ingen automatikk, etter det jeg mener å ha lest). Med bildestabilisering i kamerahuset drar disse gamle objektivene nytte også av den funksjonen, og det eneste som i praksis skiller gamle og nye Olympusobjektiver er at man ikke får autofokus med de gamle. Men det fikk man ikke før heller, så det er ikke noe nytt.

Et problem med gamle objektiver er at de av ulike grunner ikke har prestert like godt optisk som de nye "digitale" objektivene. Bildene blir gjerne ikke like skarpe, og fargeavvik som kromatisk aberrasjon er ofte mer fremtredende.

Olympus Zuiko 300 mm f4,5
Selv har jeg liggende en gammel Olympus Zuiko 300 mm f4,5, som montert på et digitalkamera med 4/3 bildebrikke og crop-faktor på 2 blir en 600 mm f4,5! En svært så anvendelig sak, særlig med tanke på at dette er en 600 mm som i størrelse (18,5 cm) og vekt (1090 gram) utgjør en firedel av det en fullformat-fotograf må slepe rundt på. Jeg brukte den tidligere en del til fuglefotografering på relativt korte hold, men det viste seg etter hvert at ved fotografering på lange avstander ble bildene ganske ulne og ikke helt skarpe.

Med anskaffelsen av OM-D E-M1 fant jeg imidlertid ganske raskt ut at dette ga skarpere bilder enn de eldre 4/3 kameraene mine når det ble brukt med vanlige, digitale objektiver, noe som skyldes at det ikke er utstyrt med et såkalt anti-alias filter (eller low-pass filter) som skal hindre at det oppstår feil i bildet i form av stripemønster (moaré) i motiver med svært fine, gjentatte linjer (som i klær og annet stoff). Kostnaden for å oppnå dette er et litt mer uskarpt bilde. Flere og flere kameraer produseres nå uten anti-alias filter, og i alle fall har ikkje jeg hatt noen problemer med moaré i bildene, så jeg er bare glad for å bli kvitt uvesenet.

Men hva så med gamle objektiver på nye kameraer uten anti-alias filter? Blir bildene bedre? Svaret på det ser ut til å være et klart ja, i alle fall dersom man som jeg tar sjansen på å konkludere på bakgrunn av forsøk med ett enkelt objektiv. Her om dagen stilte jeg opp den gamle 300-millimeteren på et stativ, og tok bilder av fjellene i syningom med min gode gamle E-30 (med anti-alias filter) og den nye E-M1. Kameraene hadde de samme innstillingene av ISO (100), hvitbalanse, støyfilter (svakt) og bildestabilisering (av), og skarpheten ble finjustert med 10x forstørrelse av kamerasøkeren. Objektivet var innstilt på største blender for å sette optikken virkelig på prøve. Bildene ble tatt med selvutløser for å unngå bevegelser av kameraet. Forskjellen på bildene med og uten anti-alias filter viste seg å være ganske merkbar.

Dette er motivet som ble fotografert:

Bildet over er tatt med E-M1, men med den komprimeringen som må til for å få bildet til å passe på denne nettsiden er det ikke synlig forskjell på dette bildet og det som ble tatt med E-30 og anti-alias-filter. Skal vi få fram den forskjellen, må det lages et utsnitt av bildet som kan gjengis i størrelsesforhold 1:1. Nedenfor har jeg gjort dette ved å ta 950 piksler brede utsnitt av originalbildene, og gjengitt dem uendret med 950 pikslers bredde. Først ut er bildet tatt med E-30 med anti-alias filter:

Utsnittet i 1:1 fra sentrum av motivet er ikke spesielt skarpt. Dette kunne naturligvis skyldes de optiske egenskapene til objektivet, men ved å bytte ut kamerahuset og ta et nytt bilde ser vi at det samme objektivet faktisk kan prestere vesentlig bedre. Her er det samme utsnittet av fila tatt med E-M1 uten anti-alias filter:

Det siste utsnittet er merkbart skarpere enn det første, og i praksis betyr det at jeg med det nye kameraet også har fått meg en 600 millimeter f4,5! Bildet er ikke behandlet på noen måte, og det skal ikke mye finjustering til av kontrast og skarphet for å gjøre bildene teknisk fullt brukbare. Det bør dessuten nevnes at det muligens ikke er bra å koble samme to adaptere slik jeg har gjort, for å få objektivet til å sitte på E-M1 med mikro 4/3 (mFT) fatning (først en fra OM til FT, så en fra FT til mFT), så kanskje kan skarpheten bli enda bedre? I alle fall fraråder Olympus Europa å kombinere adaptere, mens det på nettsidene til Olympus USA står at det går greit...

Olympus Zuiko 50 mm f1,4
Men før vi konkluderer med at dersom du skaffer deg et kamerahus uten anti-alias-filter kan du blåse støvet av de gamle objektivene dine, bør vi vel teste et objektiv med litt kortere brennvidde. Disse har det ofte vist seg ikke gir samme gode resultat som teleobjektivene. Jeg fant fram en god, gammel Olympus Zuiko 50 mm f1,4, som jeg tidligere har tenkt kunne bli en bra 100 mm f1,4 på et kamera med 4/3 bildebrikke. Jeg gjorde samme forsøket der, med E-30 og E-M1 fokusert på en trestamme med mose. Prosedyren og innstillingene ellers var den samme som med 300 millimeteren over, men med blender 4 for å få litt dybdeskarphet. Bildene under er 1:1 utsnitt, også her med E-30 med anti-alias filter først:

Deretter ble kamerahuset byttet ut med E-M1 uten anti-alias filter:

Skarpheten ble stilt inn på samme punkt, og det går også her relativt klart fram at E-M1 uten anti-alias filter gir det skarpeste bildet. Det sees særlig tydelig i den mikroskopiske kornstrukturen i laven som vokser på barken av treet, men også i de andre delene av motivet. Det gjelder altså både for 50 millimeteren og 300 millimeteren at de gir tydelig skarpere bilder med E-M1 enn jeg har fått med eldre kamerahus.

Men dessverre betyr ikke dette uten videre at eldre, ikke digitalt tilpassede objektiver gir gode resultater bare du setter dem på et kamerahus uten anti-alias filter. Som nevnt hadde jeg jo sett for meg 50 millimeteren som en lyssterk 100 mm f1,4 når jeg brukte det på et kamera med 4/3 bildebrikke. Men det viste seg at ikke alle blenderåpninger gir like skarpe bilder:

Blender 8:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Blender 4:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blender 2,8:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blender 1,4:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For å si det veldig diplomatisk, ser det ut til at noen eldre objektiver ikke takler fotografering med store blenderåpninger når de brukes på et digitalt kamera. Riktignok blir bildene skarpere på et kamera uten anti-alias filter enn på et kamera med anti-alias filter, men poenget med å bruke objektivene minker litt når de bare kan brukes med relativt små blendere. Noen 100 mm f1,4 har jeg definitivt ikke fått meg, med mindre jeg er ute etter soft focus...

 

16.2.2015

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer