Bildestøy er avhengig av lys og lukkertid, og ikke bare ISO

Når du justerer opp ISO-verdien på et kamera, sier vi gjerne at bildesensoren blir mer lysfølsom. Dette er strengt tatt en forklaring tilpasset det vi visste om gamle dagers filmemulsjoner; at en film med høy ISO hadde større lysfølsomhet og reagerte raskere på innkommende lys, og om en bildebrikke er det nok mer korrekt å si at signalet forsterkes når ISO økes. Men de tettpakkede, små pikslene i en bildebrikke produserer også en del støy i form av elektrisk interferens seg imellom, og denne støyen øker også når signalet forsterkes.

Uavhengig av hva som rent faktisk skjer, kjenner de aller fleste til at når ISO justeres opp, blir det mer bildestøy. Derfor er man gjerne litt tilbakeholden med å bruke høy ISO dersom det ikke er absolutt nødvendig. Slik blir ISO forbeholdt situasjoner med dårlige lysforhold, når man trenger å presse lukkertidene litt for å få skarpe bilder. Og så gremmer man seg etterpå over de kornete bildene, og holder seg unna høy ISO så sant man kan.

Men det er det ingen grunn til. Når det er mye lys, vil det innkommende lyset fra motivet "drukne" bildestøyen, som da knapt blir synlig. Bildestøy er dermed egentlig i like stor grad knyttet til lysmengde som til hvilken ISO man har brukt. Det er lite lys som fører til bildestøy, og et bilde tatt med ISO 100 og lang lukkertid kan ha mer støy enn et bilde tatt med ISO 800 og kort lukkertid. Det er også slik at i ett og samme bilde kan det være lyse partier med fin kornstruktur, og mørke partier med grovere bildestøy.

Det er skrevet pussig lite om dette, men det er viktig å være klar over at det ikke er høy ISO alene som fører til bildestøy. Når det er godt med lys, kan det faktisk ofte være en god ide å presse opp ISO en del for å få enda kortere lukkertider, og slik sikre seg skarpe bilder av motiver i rask bevegelse. Men det er en betingelse at det innkommende lyset er sterkt nok til at det skjuler den ekstra støyen som følger av signalforsterkingen i bildebrikken. Høy ISO i dårlig lys er derfor ikke en god ide dersom man vil unngå bildestøy, og nattbilder bør tas med stativ, lav ISO og lang lukkertid. Den lange lukkertiden gir riktignok økt elektrisk interferens og støy mellom de enkelte pikslene i bildebrikken, men støyen blir i det minste ikke forsterket.

Nedenfor har jeg samlet noen bildeeksempler for å illustrere noe av dette, men dessverre har jeg ikke prøvd ut høy ISO i særlig grad. Det sitter i ryggmargen at man skal holde seg unna høy ISO, og det har også jeg gjort...

 


"Idealet": ISO 100, lukkertid 1/200 sekund

Jeg har ikke så mange bilder tatt med ISO 100 heller, men her er ett av dem. Bildet til venstre viser kornstrukturen i et 1:1 utsnitt av den originale raw-fila (uten noen form for bearbeiding). Det er tatt med lav ISO og en relativt kort lukkertid, og er så godt som uten synlig bildestøy.


ISO 200, lukkertid 1/160 sekund

Bildet til venstre viser at selv i et ganske rent og ensfarget parti av bildet er det relativt lite synlig bildestøy også ved ISO 200 og en noenlunde kort lukkertid. ISO 200 fungerer som normalverdi ("base ISO") på mange systemkameraer nå om dagen, det vil si at dette er den ISO-verdien som får bildebrikken til å yte optimalt. Jeg er ikke sikker på om dette gjelder mitt E-M1.


ISO 200, lukkertid 1/8 sekund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med ISO 200 som ellers er det slik at jo lenger tid lukkeren står åpen og slipper lys inn på bildebrikken, jo mer elektrisk interferens og støy blir det mellom de enkelte pikslene i bildebrikken. Resultatet er støy eller "korn" i bildet, og i det ubearbeidede utsnittet i 1:1 til venstre er støyen mer fremtredende enn i bildet av blåmeisa ovenfor.


ISO 800, lukkertid 1/1600 sekund

Og så kommer vi omsider til poenget: Utsnittet i 1:1 til venstre viser kornstrukturen i et bilde tatt med relativt høy ISO, men kort lukkertid. Kornstrukturen er nesten identisk med ISO 200 - bildet ovenfor. Grunnen til at det er relativt lite bildestøy trass i fire ganger høyere ISO-verdi, er at lukkertiden på 1/1600 sekund gir lite tid til elektrisk interferens og støy mellom de enkelte pikslene i bildebrikken, og at det var rimelig godt med lys til å skjule støyen da bildet ble tatt.


ISO 800, lukkertid 1/125 sekund

Dette bildet er tatt under snøvær, og det var betydelig mindre dagslys. Lukkertiden var ikke veldig lang, men kornstrukturen er uansett en del grovere enn i ISO 800 - bildet ovenfor. Den mest iøyenfallende støyen er likevel kanteffektene i de mørke delene av bildet, med helsvarte striper og prikker. Disse dukker opp dersom bildet er tatt i dårlig lys og med lange lukkertider.


 

Bildestøyen blir mer fremtredende ved høy ISO, og det gjelder for alle bildebrikker. Men store bildebrikker har plass til større enkeltsensorer og litt større avstand mellom dem, og da blir det mindre støy enn i et bilde fra en liten bildebrikke der små sensorer er pakket tett sammen. Derfor lønner det seg å bruke et fullformatkamera til fotografering under dårlige lysforhold, der man enten må arbeide med lange lukkertider eller presse ISO-verdien høyt opp.

Men i godt lys og med korte lukkertider spiller det mindre rolle hva slags kamera eller bildebrikke man bruker. Da går det fint med relativt høy ISO nærmest uansett, for sterkt lys vil skjule/drukne den ekstra støyen som oppstår i bildebrikken og føre til at bildestøy knapt blir synlig.

Man kan kanskje lure på hva som er vitsen med høy ISO dersom det er godt lys, men tenk da på at dersom du får 1/1000 sekund ved ISO 200, vil en økning til ISO 800 gi deg 1/4000 sekund. Når du fotograferer småfugler eller annet i rask bevegelse, betyr dette forskjellen på et  uskarpt og et skarpt bilde...

Jo mindre de er, jo fortere går det: Bildet er tatt med 1/5000 sekund, og for å få til det er ISO satt til 500. Likevel er ikke blåmeisens bein helt skarpe, så her skulle jeg nok gått opp til ISO 800. Grunnen til at jeg ikke gjorde det var nok at selv om sola skinte, var bakgrunnen mørk, og i slike partier kan det fort komme bildestøy ved høy ISO, også ved svært korte lukkertider.

 

Nesten, men ikke helt... Jeg trodde at ISO 800 og 1/3200 sekund skulle gi et skarpt bilde, men selv ikke en så kort lukkertid er nok når spettmeisa tar av. Her skulle jeg ha økt til ISO 1600 og fått 1/6400 sekund.

 

Dette bildet ble tatt med ISO 200 og en lukkertid på bare 1/200 sekund, som naturligvis ikke klarer å fryse bevegelsene. Det er selvfølgelig ikke et krav at hele fuglen skal være skarp (det kan tvertimot se bedre ut med litt bevegelse), men øynene bør etter min mening alltid være skarpe. Men dette bildet er tatt under såpass dårlige lysforhold at her ville den nødvendige økningen i ISO-verdi ha gitt et ganske "kornete" bilde med mye støy. Ganske enkelt ikke en dag som egnet seg for raske motiver...

 

Her var lykken bedre enn forstanden, og sandsvalen slo litt dypt ned og ble bremset opp da den skulle snappe et insekt fra vannflaten. Ellers hadde det nok ikke holdt med en lukkertid på 1/1250 sekund. Kameraet var stilt inn på ISO 100...

 

Nøtteskrike inn for landing en overskyet novemberdag. Kameraet var stilt inn på ISO 500, og så mye mer var det nok heller ikke å gå på før det hadde blitt plagsomt mye støy med såpass dårlig lys. Heldigvis er 1/1000 sekund ofte hurtig nok for store fugler, i alle fall når de har alle bremser på.

 

Tilbake

5.1.19

 

 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer