Skarphetsjustering av bilder til nettbruk

Har du undret, eller kanskje irritert, deg over at bilder på nettet ser så fantastisk skarpe ut? Da bør du merke deg at på internett kan man få nesten alt til å se skarpt ut. For en som ikke kjenner til dette, er det er lett å la seg lure til å tro at alle andre tar skarpere bilder enn en selv. Men alt som skal til for å få et middelmådig bilde til å se sylskarpt ut, er følgende:

Først må størrelsen på bildet reduseres, slik at det passer inn på nettsiden. På denne nettsiden kan bildene ha en største bredde på 950 piksler dersom de skal passe til sideoppsettet. Det tilsvarer en filstørrelse på 150-400 kB, alt etter hvor komplekst motivet er. For å få maksimal skarphet i bilder som skal inn på en nettside, bør de lagres i samme størrelse som de skal vises. Har du satt av en bredde på 400 piksler til bildet på nettsida, bør det også lagres med en bredde på 400 piksler (jeg bruker Olympus Viewer til all slik grunnleggende bearbeiding, og der heter funksjonen "Forandre størrelse"). Denne reduksjonen i filstørrelse fører til en tydelig reduksjon i bildets synlige oppløsning/skarphet, og den reduserte jpeg-fila må derfor skarpes opp en hel del, tilsvarende 2-3 steg i funksjonen "skarphet og uskarphet" i Olympus Viewer (klargjøring av bilder for nettbruk er dermed det eneste tilfellet der oppskarping MÅ gjøres på jpeg-filer, ellers bør dette forbeholdes raw-filene). Kombinasjonen av redusert størrelse og oppskarping fører til at selv temmelig diffuse bilder kan se svært skarpe ut når de legges ut på en nettside. Et eksempel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bildet til venstre er først lagret som jpg-fil i størrelse 460x383 piksler (58,63 kB), og deretter skarpet tre trinn. Det ser skarpt ut etter denne behandlingen, men originalfila er i virkeligheten relativt uskarp. Bildet til høyre er et utsnitt i 1:1 av originalfila (det er gjort et utsnitt på 460x383 piksler av den originale raw-fila, som har fått tildelt en plass på 460x383 piksler på nettsida).

 

Jo mindre et bilde blir gjengitt på nettsida, jo lettere er det å få det til å se skarpt ut. I full bredde på denne nettsida (950 piksler) vil metallvannymfen framdeles se skarp ut, selv om den kresne betrakter kanskje vil kunne begynne å ane noe diffust ved de aller fineste detaljene. Bildet under er lagret med en bredde på 950 piksler, og skarpet tre trinn slik som det lille bildet ovenfor. Det holder framdeles, men så mye større enn dette kan bildet trolig ikke gjengis uten å røpe hvordan det egentlig står til med skarpheten:

Det er med andre ord grenser for hvor uskarpe bildene kan være også til nettbruk, men som regel blir nettbilder gjengitt små nok til at det faktisk er bortimot umulig å bedømme hvor skarpe originalene egentlig er...

 

Tilbake 

15.9.2012 + oppdateringer

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer