Camping(bil) i Australia

Campingbilen parkert uten tilgang til hverken strøm eller vann. Det går greit en natt eller to, dersom man er litt sparsommelig med begge deler.

Camping er populært i Australia, enten det er med telt eller campingbiler i alle størrelser. Campingvogner ("camper trailers") er ikke så vanlig, og blir helst brukt der vanlige campingbiler ikke kommer fram. Leier du en campingbil, får du beskjed om at den bare kan kjøres på asfalterte veier, eller på kortere strekninger med grusvei for å komme fram til en campingplass. Men de fleste veier, både store og små og langt fra folk, er asfalterte, slik at denne begrensningen ikke er noe stort problem. Dersom man vil virkelig langt ut i bushen kan man derimot få behov for en bil med firehjulstrekk, og da henger australierne gjerne på en campingvogn. Men de er ikke helt som andre campingvogner... 

Det finnes campingplasser i omtrent alle byer og bosetninger, og noen få steder også i ubebodde strøk. Nær byene er campingplassene preget av striks struktur og orden, med en nøye oppmerket plass til hver bil.

Med eller uten strøm og vann?
Du kan velge om du bare vil ha en plass å sette bilen, eller om du også vil ha mulighet for å koble til strøm og vann. Førstnevnte koster 25-35 australske dollar, de siste 35-45 dollar for en natt (en australsk dollar tilsvarer i skrivende stund 6 kroner). Plasser med strøm og vann har oftest en støpt platting der man kan plassere bord og stoler ved siden av bilen. Man må for all del unngå å parkere bilen på betongdekket, da dette er helligbrøde og røper ens status som håpløs nybegynner (i tillegg til at betongen kanskje ikke tåler vekten av bilen...). Når man har parkert, er det bare å rulle ut strømledningen og plugge den inn i nærmeste uttak, og å skru fast vannslangen i nærmeste kran og åpne for vannet. Alle plasser er som regel skygget av et tre eller to.

Bestill plass på forhånd dersom du kan
Det anbefales å ringe og bestille plass på forhånd. Åpningstider er som regel fra 8 til 17, noen steder til 16 eller 18. Alle campingplasser ved byer og i tettbygde strøk er stengt med bom, som du må ha en kode for å åpne. Dersom du vet at du vil komme etter stengetid og betjeningen har gått hjem, kan du avtale å plukke opp kort eller kode til bommen og få tildelt en plass. I tynt bebodde områder er det som regel rikelig med areal på campingplassene, og du står ofte fritt til å finne et passende sted å stille bilen dersom du ikke skal koble til strøm eller vann. Utsjekk er oftest rundt 12, men varierer.

Enklere alternativer
Det finnes også noen gratis campingplasser. Der er det ikke mulig å koble bilen til strøm og vann, men det er som regel et toalett og en vannkran tilgjengelig. Campingplasser med tilsvarende standard finnes ofte i nasjonalparkene, der man betaler en symbolsk sum for camping på flotte steder enten man overnatter i bil eller i telt. Disse plassene kan du bestille pr. telefon eller på nettet. Da får du en kode som du skriver på en lapp og henger på bilen eller teltet. Men vær oppmerksom på at det ofte kan være dårlig dekning både for telefon og nett!  De ulike delstatene har ulike regler og priser. En oversikt over noen av campingplassene i verneområdene i Queensland finner du her.

Selv om man kjører et stykke, blir det ikke de helt store utgiftene til drivstoffet. Dieselen kostet rundt 9 kroner literen i mai 2019 (seks kroner mindre enn hjemme).

Typer av campingbiler
Campingbilene finnes i mange størrelser, fra stasjonsvogner med kjøkkenseksjonen bak slik at du må stå ute under den hevede bakluka og kokkelere, via ombygde varebiler ("campervans") til store campingbiler i luksusklassen ("motorhomes"). Campervans finnes både med og uten dusj/wc, mens alle motorhomes er utstyrt med dette. Vår campervan hadde et panel der et titalls lamper viste hvilke elektriske apparater som sto på og trakk strøm til enhver tid, samt indikatorer for batteritilstand og vannbeholdning. Komfyren går på gass, og vår trengte ikke påfyll av gassbeholderen selv om den ble brukt hver dag i nesten tre uker. Når det gjelder strøm til diverse annet utstyr, går dette fra et eget batteri slik at man ikke behøver være redd for startproblemer. Strømslukende apparater som mikrobølgeovn, klimaanlegg og TV kunne bare brukes når bilen var koblet til nettet, mens viktigere ting som lys, kjøleskap og varmtvann kunne brukes så lenge det var strøm på "husholdningsbatteriet". Vi slo av strømmen til alt vi ikke brukte, og da gikk det greit å campe uten strømtilkobling i en eller to dager før vi på ny måtte enten a) ut og kjøre for å lade opp batteriet, og finne en bensinstasjon eller annet sted å fylle vann, eller b) lete opp en campingplass med tilgang til strøm og vann. Toalettkassetten måtte tømmes hver 5. dag eller deromkring, noe som gikk raskt og enkelt. De fleste campingplasser nær tettbygde strøk har tømmemulighet, men ikke alle.

GPS er ikke standardutstyr, men kan bestilles ekstra. Vi brukte mobiltelefonen med gratisappen MapFactor Navigator. Den har gode kart over Australia, og fungerte helt fint.

Villcamping
Australierne er ganske strikse når det gjelder villcamping med bil, og du kan risikere en bot på rundt 200 dollar dersom du blir oppdaget. Ute i "the outback" er det gjerne ikke så nøye, men vær oppmerksom på at når australierne snakker om "the outback", så menes det svært langt fra folk... For overnatting med telt på fotturer gjelder stort sett samme regler og skikk og bruk som i Norge, men i verneområdene er man som regel forpliktet til å bruke faste teltplasser.

 


Overnatting under stjernene, denne gangen med påfyll av vann og tilgang til strøm slik at luksusapparaturen kan brukes...

 

Tilbake

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer