Vårbilder

Som vanlig suser juni av gårde uten tanke på alt det noen av oss hadde planer om å få gjort, og som på ny må utsettes som prosjekter til neste år. Våren har imidlertid vært en fin tid i år, med sol, varme og tidlig blomstring avløst av snøbyger i mai og flere gjensyn med Runde som noen av høydepunktene. Som vanlig har jeg samlet noen bilder fra årstida som nå er lagt bak oss - i kronologisk rekkefølge.

 


Toppand 

Denne toppanda dykket ivrig langs land, og i det klare vannet kunne jeg følge den der den padlet seg fram under vannflaten. Da den bokstavelig talt dukket opp like utenfor der jeg stod, hadde jeg holdt den i søkeren en stund med fokus på vannflaten. Så var det bare å klemme til idet den dukket opp. Morsomt med et bilde av en and som dukker opp istedet for å dykke ned, og ellers er det diffuse lyset og blåfargen svært viktige elementer i bildet. Skarphetsplanet har vel strengt tatt havnet litt for langt bort, men vanndråpen ned fra nebbet ror det hele i land.

Olympus E-30, Zuiko digital 50-200 mm f2,8-3,5. ISO 200, brennvidde 200 mm, blender 3,5 og lukkertid 1/320 sekund, kompensering -0,3 EV.

 


Lundeportrett i motlys

Et annet blått og enkelt bilde, der oppmerksomheten konsentreres mot det røde nebbet som gjennomlyses av solnedgangen. Det blir tatt svært mange bilder av lundefugler, men det er lett å bli så fascinert av denne underlige fuglen at man glemmer både bakgrunn, forgrunn, lys og det aller meste. Her som ellers er det enkle ofte det beste, men det er ikke alltid så lett å få det enkelt...

Olympus E-30, Zuiko digital 50-200 mm f2,8-3,5. ISO 400, brennvidde 200 mm, blender 3,5 og lukkertid 1/320 sekund, kompensering -1,0 EV.

 


Svermende lundefugler

Lundefuglene på Runde som ellers langs kysten begynner allerede tidlig på våren (eller kanskje heller seint på vinteren) å trekke inn mot hekkeplassene om ettermiddagen og kvelden. Først ligger de i tusentall på sjøen utenfor kolonien, men så begynner "svermingen": Fuglene letter, først enkeltvis, deretter i småflokker, og til slutt er alle på vingene og surrer rundt i en stor sirkel som gradis jobber seg oppover i høyden og slipper et jevnt dryss av fugler ned i gressbakkene. Ettersom lundefuglene ikke er utpregede presisjonsflygere, må de ofte gjøre noen forsøk før de klarer å lande riktig og på rett sted, noe som gjør at hjulet av sirklende fugler kan holde det gående lenge utover kvelden til sola går ned. Tidlig på våren er det gjerne solnedgangen som er  tegnet til å trekke ut på sjøen igjen, og kolonien ligger øde og tom tilbake - til neste kveld. Bildet er tatt 16. april klokka ni.

Olympus E-30, Zuiko digital 50-200 mm f2,8-3,5. ISO 400, brennvidde 200 mm, blender 3,5 og lukkertid 1/1600 sekund.

 


Fjellvegg

Dette er en av flere bratte fjellvegger ved Kjøsnesfjorden (indre del av Jølstervatnet) som ble fullstendig blankslipte av breen under siste istid, og som framdeles har utløpere av Jostedalsbreen i umiddelbar nærhet. Et snøfall har pudret fjellsida, som på bildet farges rødlig av solnedgangen og blå av himmelen. Komposisjonen er ellers svært lik bildet ovenfor...

Olympus E-30, Zuiko digital 50-200 mm f2,8-3,5. ISO 200, brennvidde 50 mm, blender 4,5 og lukkertid 1/400 sekund.

 


Ørneleik

Disse fire unge havørnene som dukket opp over Lundeura på Runde, øvde seg i luftakrobatikk med et fuglebein som de byttet på å fange med klørne for så å kaste fra seg igjen. Flere bilder fra samme seanse kan du se her. Havørna er ikke en så utpreget jeger som kongeørna, men er heller ikke så dorsk som noen vil ha det til. Jeg har sett unge havørner stupdykke etter flygende krykkjer, og av og til lykkes de også. Men voksne havørner er nok mer tilbakeholdne med å kaste bort energi på den slags sysler.

Olympus E-30, Zuiko digital 50-200 mm f2,8-3,5. ISO 100, brennvidde 200 mm, blender 4 og lukkertid 1/800 sekund.

 


Gråmåseportrett 

Denne gråmåsen lot seg lokke med kjeksbiter, og er fotografert på noen meters avstand utenfor bilvinduet. Her er det pause i matingen, og måsen har inntatt en avventende hvilestilling mens den vurderer sjansen for mer kjeks opp mot faremomentet ved å befinne seg nær et menneske.Tanken på kjeks vant, og den ble sittende svært lenge...

Olympus E-30, Zuiko digital 50-200 mm f2,8-3,5. ISO 100, brennvidde 200 mm, blender 3,5 og lukkertid 1/400 sekund, kompensering +0,3 EV.

 


Otreskredhamrane i kveldslys

Navnet høres like vilt ut som landskapet er på denne delen av Runde, og dramatisk kveldslys med mørke skygger og flekker av sol gir det ekstra som skal til for å understreke landskapskarakteren. De brune fargene i april framhever det gylne lyset.

Olympus E-30, Zuiko digital 50-200 mm f2,8-3,5. ISO 100, brennvidde 72 mm, blender 3,2 og lukkertid 1/320 sekund.

 


Snøbyge på fjorden

Etter en varm og tørr vår slo det om til kulde i mai, og helt i begynnelsen av måneden kom det en og annen snøbyge seilende inn Sognefjorden. Her har en av dem lagt seg til foran Fimreiteåsen et øyeblikk, men det meste av snøen gikk til spille på åpent vann. Et enkelt bilde som spiller på kontrasten mellom sollys og skygge i landskapet.

Olympus E-30, Zuiko digital 50-200 mm f2,8-3,5. ISO 100, brennvidde 50 mm, blender 4,5 og lukkertid 1/1600 sekund, kompensering -0,3 EV.

 


Kvitveis

Kvitveisen er en av mine favoritter, men har en veldig flekkvis utbredelse i Sogn. Det blir derfor faste vårturer til Kvinnafossen, der det ene voksestedet i Leikanger finnes. Her er kameraet trykt nesten ned i bakken, og komposisjon og fokusering gjort på den vippbare skjermen på kameraet. Dybdeskarpheten er et kritisk punkt i slike bilder; omgivelsene er viktige, men må ikke få dominere altfor mye.

Olympus E-30, Zuiko digital 14-54 mm f2,8-3,5. ISO 100, brennvidde 14 mm, blender 6,3 og lukkertid 1/400 sekund.

 


Nyklekt øyenstikker

Øyenstikkere er relativt nyoppdagede som fotomotiver for min del, men etter noen tidlige morgentimer ved et tjern på ettersommeren i fjor, og en skjellsettende opplevelse ved en dam i Hellas i høst, ble jeg så hektet at vinteren til tider ble en langdryg affære mens jeg ventet på en ny sesong og nye muligheter. I slutten av mai havnet jeg midt i masseklekking av liten torvlibelle i tjernet "mitt", en opplevelse på høyde med det meste. Dette bildet er fra kvelden, etter at skyggene har innhentet en seint utklekt øyenstikker som nok måtte bli sittende ved sitt tidligere jeg til morgensola dukket opp neste morgen og gav energi til den første flyturen.

Olympus E-30, Zuiko digital 35 mm f3,5 macro. ISO 100, blender 5 og lukkertid 1/50 sekund.

 


Sauer i Gåsvær

Her har vi strengt tatt gått over i sommeren, ettersom bildet er tatt en av de første dagene i juni. Men stemningen med våryr blomstring gjør at jeg tar det med likevel. Dessuten var senvåren så kald i år at dette bildet sikkert normalt kunne vært tatt i slutten av mai... Bildet er tatt under sjøfugltelling i Gåsvær naturreservat i Solund, et av de fineste stedene i Norge. Det er ilandstigingsforbud i hekketida, unntatt for den årlige runden med kontroll av hekkebestandene av sjøfugl - et arbeid som gjøres så raskt og effektivt som mulig, slik at det blir små muligheter for fuglefotografering. Men sauene er i alle fall medgjørlige.

Olympus E-30, Zuiko digital 14-42 mm f3,5-5,6. ISO 100, brennvidde 25 mm, blender 6,3 og lukkertid 1/160 sekund.  

 

Hjem

17.6.2012

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer